Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
400 g bardzo cienkich zielonych szparagów
200 ml wywaru drobiowego
100 ml wody
12 sztuk dużych sprawionych krewetek
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżeczki soku cytrynowego
1 sztuka pomidor
1/2 łyżeczki tymianku
2-3 sztuki pieczarki średniej wielkości
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi dokładnie oczyścić, umyć i odciąć końce. Wywar drobiowy zagotować ze 100 ml wody, wrzucić szparagi i gotować pod przykryciem około 10 minut.
- Ugotowane szparagi wyjąć, wywar jeszcze raz zagotować i gotować w nim krewetki 2 minuty. Wyjąć krewetki i trochę ostudzić.
- Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodać zioła. Dodać szparagi i krewetki. Wszystkie składniki schładzać 2 godziny bez przykrycia.
- Pomidor zblanszować, obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć nasadę ogonka i nasiona, następnie miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
- Szparagi i krewetki ułożyć na półmisku, na wierzchu rozmieścić pokrojone pomidory i pieczarki. Skropić dressingiem i podawać. Szparagi powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło przepisu: książka kucharska