Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
750 sztuk małych ziemniaków ugotowanych na półtwardo
sól morska
150 sztuk majonezu
3 ząbki czosnku
1/3 sztuki pęczka natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyć i włożyć do garnka z mocno osoloną wodą. Dodać tyle soli, aby ziemniaki pływały na powierzchni wody. Jeśli opadną na dno, dodać jeszcze więcej soli. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.
- Przygotować aioli. Obrać czosnek, drobno posiekać i dodać do majonezu. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać.
- Ziemniaki odlać, posypać w garnku solą morską i postawić garnek z powrotem na kuchence. Trzymać na małym ogniu, cały czas potrząsać garnkiem, aż sól na ziemniakach się skrystalizuje. Przykryć garnek ścierką kuchenną i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Ziemniaki podawać z sosem aioli.
Źródło przepisu: książka kucharska