Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 100 g rodzynek
- 300 g cebuli
- 1/3 szklanki oleju
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2 sztuki płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 sztuki goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie i odstaw na 2 godziny.
- Następnie opłucz, osącz i pokrój na paski o długości około 3 cm. Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw w niej, aż ostygną.
- Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Do rondelka wlej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, goździki i sok z cytryny. Wymieszaj, duś razem przez 15 minut, a następnie ostudź.
- Cebule wymieszaj z rodzynkami. W salaterce układaj warstwami plasterki cebuli z rodzynkami i filety. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka