Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 opakowanie babeczek
- 150 g tuńczyka w sosie własnym
- 250 g twarożku
- 1 sztuka cebula
- 250 g sera rokpol
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1/4 sztuki zielonego ogórka
- 150 g szynki konserwowej
- 250 g fety
- 2 sztuki kawałki marynowanej papryki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 1/4 sztuki papryki czerwonej
- 1/4 sztuki papryki żółtej
- 1 sztuka ogórek konserwowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pasta z tuńczykiem: Tuńczyka odsącz z zalewy i zmiksuj z drobno posiekaną cebulą. Dodaj twarożek, 2-3 łyżki jogurtu, kilka kropli soku z cytryny, sól oraz pieprz i zmiksuj.
- Pasta z rokpolem: Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj. Ogórek zetrzyj na tarce. Dodaj pokruszony rokpol i 2-3 łyżki jogurtu. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Pasta z szynką, fetą i marynowaną papryką: Zmiel szynkę konserwową, dodaj do niej fetę i marynowaną paprykę. Dopraw papryką w proszku i pieprzem. Zmiksuj.
- Przygotowanymi pastami napełnij babeczki, udekoruj je pokrojoną na drobne kawałki kolorową papryką i ogórkiem konserwowym lub innymi warzywami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka