Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie babeczek
150 g tuńczyka w sosie własnym
250 g twarożku
1 sztuka cebula
250 g sera rokpol
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
1/2 sztuki pęczka koperku
1/4 sztuki zielonego ogórka
150 g szynki konserwowej
250 g fety
2 sztuki kawałki marynowanej papryki
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sok z cytryny
sól
pieprz
1/4 sztuki papryki czerwonej
1/4 sztuki papryki żółtej
1 sztuka ogórek konserwowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pasta z tuńczykiem: Tuńczyka odsącz z zalewy i zmiksuj z drobno posiekaną cebulą. Dodaj twarożek, 2-3 łyżki jogurtu, kilka kropli soku z cytryny, sól oraz pieprz i zmiksuj.
- Pasta z rokpolem: Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj. Ogórek zetrzyj na tarce. Dodaj pokruszony rokpol i 2-3 łyżki jogurtu. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Pasta z szynką, fetą i marynowaną papryką: Zmiel szynkę konserwową, dodaj do niej fetę i marynowaną paprykę. Dopraw papryką w proszku i pieprzem. Zmiksuj.
- Przygotowanymi pastami napełnij babeczki, udekoruj je pokrojoną na drobne kawałki kolorową papryką i ogórkiem konserwowym lub innymi warzywami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka