Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki pomidory
- 1/2 sztuki makrela
wędzona - 1/2 opakowania serek
- 1 sztuka jajka
- 1/2 pęczki szczypior
- 1 garść goździki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, przekrój na pół nie docinając ich do końca. Następnie przekrój wzdłuż, żeby powstały skrzydełka.
- Łyżeczką wydrąż z pomidorów cały miąższ i przełóż do miski. Dodaj obraną z ości makrelę, serek, ugotowane jajko i posiekany szczypiorek. Zmiksuj wszystko na gładką masę blenderem.
- Uzyskany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wypełnij farszem pomidory i przykryj skrzydełkami. Na skrzydłach zrób kropki z serka, a ze szczypiorku zrób czułki oraz nosek. Wbij w pomidory goździki, by powstały oczy. Gotowe biedronki ułóż na talerzu posypanym pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników