Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 900 g mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 100 g margaryny
- Masa cebulowo-serowa
- 1 sztuka cebula
- 150 g sera żółtego
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- zioła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól zalej rozczynem z drożdży. Odstaw do momentu, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od naczynia. Przykryj miskę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by wyrosło.
- Masa cebulowo-serowa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć ser i cebulę. Dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.
- Z wyrośniętego ciasta formuj małe bułeczki. Na wierzch każdej nakładaj farsz cebulowo-serowy. Gotowe bułeczki ułóż na blasze do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka