Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka chipsy z tortilli
małe opakowanie - 1 sztuka awokado
dojrzałe - 1 sztuka pomidor
mały - 1 sztuka czerwona cebula
obrana, mała - 1 sztuka cytryna
- 1/2 szklanki śmietanka
30% - 50 g serek topiony paprykowy
- natka pietruszki
świeża - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, wydłub miąższ przy pomocy łyżki stołowej, następnie przy pomocy widelca rozgnieć awokado na pastę.
- Pomidory i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado.
- Do guacamole wyciśnij sok z połówki cytryny, dopraw solą i pieprzem, wsyp łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
- W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj serek topiony, dopraw solą i pieprzem.
- Chipsy podawaj w miseczce razem z guacamole i serową salsą w małych miseczkach.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"