Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 250 g mąki + odrobina do posypania stolnicy
- 1 szczypta soli
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 30 g masła
- 250 g miękkiego półtłustego twarogu
- 100 g serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g winogron
- 2 sztuki śliwki
- 1 sztuka gruszka
- mak do posypania ciasta
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Świeże drożdże połącz z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki. Wlej 50 ml letniego mleka i wymieszaj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę z solą i resztą cukru. Dodaj rozczyn, resztę mleka, 1 żółtko i roztopione masło. Wyrób ciasto. Oprósz je mąką, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek i potnij go na 24 kawałki. Z każdego uformuj wałeczek o długości 15 cm, po czym zapleć po 3, tworząc 8 warkoczy.
- Bułeczki wyłóż na natłuszczoną blachę, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Odstaw na 20 minut, po czym piecz na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 185 st. C.
- W misce utrzyj 250 g miękkiego półtłustego twarogu ze 100 g serka śmietankowego oraz 3 łyżkami cukru pudru do uzyskania aksamitnego kremu.
- Owoce opłucz, odstaw do ocieknięcia i pokrój na kawałki. Ostudzone bułeczki przekrój i posmaruj przygotowanym kremem. Ułóż na nim owoce. Bułki złóż.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku