Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z łososia
- 1 sztuka obrany ogórek
- kilka paluszków surimi pokrojonych w paski
- 350 g ryżu
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie prasowanych alg
- wasabi
- sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z łososia oraz obrany ogórek pokrój w cienkie słupki. Pokrojone w paski surimi skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Ryż opłucz i gotuj przez 15 minut. 4 łyżeczki octu ryżowego połącz z 3 łyżeczkami cukru oraz 1 łyżeczką soli, podgrzej i wymieszaj z ryżem. Ostudź. Ryż wyłóż na prasowane algi. Na środku rozsmaruj odrobinę wasabi i połóż pasek łososia, ogórka lub surimi.
- Następnie sushi zawiń w rulon za pomocą maty, zaczynając od szerszej strony. Na końcu całość lekko ściśnij, aby ryż dobrze się zbił w środku, po czym usuń matę. Odstaw na 1-2 minuty, po czym pokrój w grube plastry.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku