Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg schabu
4 łyżki majonezu
przyprawa typu vegeta
majeranek
2 sztuki liście laurowe
3 sztuki ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj i osusz. Następnie natrzyj vegetą, pieprzem, majerankiem i posmaruj dwiema łyżkami majonezu. Tak przygotowany schab zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
- W garnku zagotuj 1,5 l wody. Dodaj 2 łyżki majonezu, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Do gotującej się wody włóż zamarynowane mięso. Gotuj pod przykryciem przez 7 minut.
- Następnie zdejmij z ognia i nie odkrywając zostaw, żeby wystygło. Gdy mięso wystygnie ponownie wstaw je na ogień i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Zimny schab owiń w folię i schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka