Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1 sztuka szkl. mleka
- 3.5 sztuki szkl. mąki
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 sztuk parówek
- 1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do ciepłego mleka dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj. Dodaj 2 szklanki mąki i połącz. Odstaw na 10 minut. Następnie wsyp sól i wlej rozpuszczoną margarynę. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto. Odstaw je na 10 minut.
- Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj. Z każdej części wytnij 5 pasków o długości 40 cm.
- Parówki przekrój na 3 kawałki i zawijaj w paski ciasta. Układaj na blasze, zachowując 5-centymetrowe odstępy. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 40 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników