Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka szkl. mleka
3.5 sztuki szkl. mąki
1/2 kostki świeżych drożdży
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
5 sztuk parówek
1 sztuka jajko
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do ciepłego mleka dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj. Dodaj 2 szklanki mąki i połącz. Odstaw na 10 minut. Następnie wsyp sól i wlej rozpuszczoną margarynę. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto. Odstaw je na 10 minut.
- Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj. Z każdej części wytnij 5 pasków o długości 40 cm.
- Parówki przekrój na 3 kawałki i zawijaj w paski ciasta. Układaj na blasze, zachowując 5-centymetrowe odstępy. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 40 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!