Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.2 kg piersi indyka
duży filet - 8 liści sałata
- 3 sztuki pomarańcze
- 3 sztuki kiwi
- 1 szklanka sok pomarańczowy
wyciśnięty z pomarańczy, świeży - sól
do smaku - pieprz biały
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku - oliwa
lub olej, do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dokładnie wytarty wilgotną ściereczką filet nacieramy sokiem z pomarańczy i przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
- Na dobrze rozgrzanym tłuszczu opiekamy mięso ze wszystkich stron, przekładamy do rondla, kropimy lekko wodą, podlewamy sokiem z pomarańczy, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu.
- W czasie duszenia przewracamy mięso kilka razy, często podlewając wytworzonym sosem.
- Gdy trzeba, podlewamy na przemian wodą i sokiem z pomarańczy.
- Upieczony, zimny filet kroimy w cienkie plastry, układamy na wyłożonym liśćmi sałaty półmisku, przekładając każdy plaster krążkiem pomarańczy i kiwi.