Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
250 g mąki
150 g masła
1 sztuka jajko
1 łyżeczka soli
4 łyżki śmietany
- Farsz
300 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
100 g kapusty kiszonej
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
100 g startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, masła, śmietany, jajka i soli zagnieć ciasto. Na czas przygotowywania farszu wstaw je do lodówki.
- Kapustę kiszoną podgotuj kilka minut i odcedź. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj mięso i pokrojone pieczarki. Gdy się usmażą, dodaj kapustę, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Przestudź, dodaj jajko i starty ser, wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż łyżkę farszu i złóż na pół. Dokładnie zlep brzegi, podociskaj je wokół widelcem oprószonym mąką.
- Posmaruj rozkłóconym jajkiem, część z nich posyp sezamem, część ziarenkami czarnuszki. Piecz kilkanaście minut w 200 st. C, aż będą złote.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka