Dzisiaj jest: Środa, 05.08.2020 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Fińskie paszteciki z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  mąki
  • 150 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  soli
  • 4 łyżki  śmietany
    Farsz
  • 300 g  mięsa mielonego
  • 200 g  pieczarek
  • 100 g  kapusty kiszonej
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  startego żółtego sera
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
    Dodatkowo
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  czarnuszki
  • 1 łyżka  sezamu

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki, masła, śmietany, jajka i soli zagnieć ciasto. Na czas przygotowywania farszu wstaw je do lodówki.
  2. Kapustę kiszoną podgotuj kilka minut i odcedź. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj mięso i pokrojone pieczarki. Gdy się usmażą, dodaj kapustę, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Przestudź, dodaj jajko i starty ser, wymieszaj.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż łyżkę farszu i złóż na pół. Dokładnie zlep brzegi, podociskaj je wokół widelcem oprószonym mąką.
  4. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, część z nich posyp sezamem, część ziarenkami czarnuszki. Piecz kilkanaście minut w 200 st. C, aż będą złote.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE