Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Francuska przekąska z jajkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Francuskie jajeczka to szybka do przygotowania przekąska. Danie jest bardzo smaczne i efektowne.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 9 sztuk  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • bazylia
    suszona, do smaku
  • 1 łyżka  musztarda
    ostra
  • 3 łyżki  śmietana
    kwaśna
  • 1 garść  bazylia
    świeże listki

Sposób przyrządzania:

  1. 8 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w 4-milimetrowe plastry.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i szklanką wytnij z niego koła. Wycięte krążki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp suszoną bazylią. Na wierzchu ułóż plasterki jajek.
  3. Całość ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 200 st. C.
  4. Śmietanę wymieszaj z musztardą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ubij. Uzyskaną masę przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na upieczone ciasteczka dekoracyjne rozetki. Gotową przekąskę ułóż na talerzu i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE