Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 opakowanie ciasto francuskie
- 9 sztuk jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - bazylia
suszona, do smaku - 1 łyżka musztarda
ostra - 3 łyżki śmietana
kwaśna - 1 garść bazylia
świeże listki
|
|
Sposób przyrządzania:
- 8 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w 4-milimetrowe plastry.
- Ciasto francuskie rozwiń i szklanką wytnij z niego koła. Wycięte krążki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp suszoną bazylią. Na wierzchu ułóż plasterki jajek.
- Całość ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 200 st. C.
- Śmietanę wymieszaj z musztardą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ubij. Uzyskaną masę przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na upieczone ciasteczka dekoracyjne rozetki. Gotową przekąskę ułóż na talerzu i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników