Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
2 sztuki płaty ciasta francuskiego
150 g świeżego szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
1 ząbek czosnku
oliwa
1 sztuka jajko
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym wrzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Zawartość patelni duś do momentu, aż szpinak zmięknie. Patelnię zdejmij z ognia.
- Pomidorki opłucz, osusz i przekrój na pół. Ser feta pokrój w kostkę. Do podduszonego szpinaku dodaj fetę i pomidorki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Na stole rozłóż 2 płaty ciasta francuskiego i podziel je na kwadraty.
- Na każdym kawałku ciasta ułóż po 2 łyżki nadzienia.
- Rogi ciasta zawiń do środka tak, by koperty nie rozpadły się podczas pieczenia.
- Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Koperty wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut na złoty kolor.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku