Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.03.2025 Imieniny: Zbigniewa i Partyka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Francuskie koperty ze szpinakiem i fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 sztuki płaty ciasta francuskiego
  • 150 g  świeżego szpinaku
  • 200 g  pomidorków koktajlowych
  • 150 g  sera feta
  • 1 ząbek  czosnku
  • oliwa
  • 1 sztuka jajko
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym wrzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Zawartość patelni duś do momentu, aż szpinak zmięknie. Patelnię zdejmij z ognia.
  2. Pomidorki opłucz, osusz i przekrój na pół. Ser feta pokrój w kostkę. Do podduszonego szpinaku dodaj fetę i pomidorki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Na stole rozłóż 2 płaty ciasta francuskiego i podziel je na kwadraty.
  4. Na każdym kawałku ciasta ułóż po 2 łyżki nadzienia.
  5. Rogi ciasta zawiń do środka tak, by koperty nie rozpadły się podczas pieczenia.
  6. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Koperty wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut na złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE