Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
2 sztuki nóżki wieprzowe
3 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
3 sztuki jajka
sól
pieprz
1/2 sztuki czerwonej papryki
1 sztuka puszka kukurydzy
2 sztuki liście laurowe
4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
1 sztuka golonka wieprzowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Golonkę i nóżki umyj i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj obrane marchewki, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw do smaku.
- Z ugotowanych nóżek i golonki oddziel mięso od kości i drobno pokrój. Wywar przecedź przez sito, odstaw do wystygnięcia.
- Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z nasion pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo i pokrój.
- Do niewielkich miseczek wrzuć kawałki jajek, paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz odsączoną kukurydzę. Dodaj pokrojone mięso i zalej wywarem. Wstaw miseczki do lodówki na kilka godzin, by galaretka stężała. Podawaj skropioną octem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników