Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 5 sztuk cytryn
- 1 sztuka pojedynczy filet z kurczaka
- 1 sztuka marchewka
- 1/2 sztuki puszki groszku
- 1 sztuka por
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 sztuka natka pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytryny sparz, osusz, przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ.Mięso umyj i ugotuj z obraną marchewką. Następnie pokrój kurczaka na mniejsze kawałki, a marchewkę w półplasterki. Por pokrój w krążki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Łódki z cytryn rozłóż na talerzu, a następnie w każdej rozłóż porcję mięsa, groszku, marchewki oraz natki pietruszki i pora.
- Odmierz 1/2 litra wywaru pozostałego z gotowania mięsa i dopraw do smaku. Rozpuść w nim żelatynę i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Łódeczki zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki, by stężało.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników