Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki nogi wieprzowe
1 sztuka golonka wieprzowa
2 sztuki udka z kurczaka
2-3 sztuki marchewki
groszek konserwowy
liść laurowy
ziele angielskie
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej opłukane nogi wieprzowe, golonkę i udka kurczaka. Gdy się zagotuje, odszumuj i zmniejsz ogień.
- Marchew obierz, umyj i włóż do garnka z mięsem. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Pod koniec gotowania włóż czosnek.
- Gdy mięso będzie odchodzić od kości, odcedź wywar do innego garnka.
- Pokrój drobno mieso i marchewkę. Włóż do wywaru i gotuj chwilę. Wsyp do miseczek po łyżce groszku i zalej wywarem z mięsem i marchewką. Po wystudzeniu wstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
- Gotową galaretkę wyjmij z miseczek i ułóż na półmisku.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka