Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Galaretka z jajkami i kurczakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 1 sztuka pierś z kurczaka
  • 1 sztuka mała marchewka
  • 900 ml  bulionu
  • 40 g  żelatyny
  • 1 łyżeczka  octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
  2. Mięso i obraną marchew ugotuj, pokrój.
  3. Bulion wlej do garnka, wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dopraw octem i solą, ostudź.
  4. Salaterki opłucz zimną wodą.
  5. Galaretkę rozlej do salaterek na wysokość 1,5 cm. Ułóż część jajek, marchwi i mięsa. Odstaw do zastygnięcia. Wlej część galaretki, ułóż pozostałe składniki. Odstaw do zastygnięcia.
  6. Wlej resztę galaretki, pozostaw do stężenia na noc.
  7. Przed podaniem foremkę polej ciepłą wodą, ostrożnie wyjmij galaretkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE