Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
6 sztuk jajek
1 sztuka pierś z kurczaka
1 sztuka mała marchewka
900 ml bulionu
40 g żelatyny
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
- Mięso i obraną marchew ugotuj, pokrój.
- Bulion wlej do garnka, wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dopraw octem i solą, ostudź.
- Salaterki opłucz zimną wodą.
- Galaretkę rozlej do salaterek na wysokość 1,5 cm. Ułóż część jajek, marchwi i mięsa. Odstaw do zastygnięcia. Wlej część galaretki, ułóż pozostałe składniki. Odstaw do zastygnięcia.
- Wlej resztę galaretki, pozostaw do stężenia na noc.
- Przed podaniem foremkę polej ciepłą wodą, ostrożnie wyjmij galaretkę.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza