Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 50 g otrębów pszennych lub żytnich
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 opakowania drożdży instant
- 150 ml ciepłej wody
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- sól morska do obtoczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z otrębami, cukrem, solą i drożdżami. Dodaj wodę i zagniataj ciasto, stopniowo dodając oliwę. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, potnij na cienkie paski. Każdy pasek skręć i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluszki posmaruj oliwą i posyp solą morską.
- Piecz 10 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca