Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 3 osób
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wlej ocet do rondelka.
- Odkrój trzy lub cztery paski skórki z pomarańczy, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki do warzyw. Pokrój je na drobne kawałki i dodaj do octu razem z liśćmi laurowymi.
- Wyciśnij sok pomarańczowy i wlej do rondelka. Podgrzej i duś na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
- Wlej oliwę z oliwek i miód do mikstury z octu i pomarańczy, dodaj oliwki i figi. Wymieszaj delikatnie i pozostaw w powstałej marynacie 20-30 minut przed podaniem.
- Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 3 godzin.
- Najlepiej podawaj w temperaturze pokojowej.
Źródło przepisu: EXTENDA