Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Jabłka pieczone faszerowane mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki duże jabłka
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • 1 sztuka średnia cebula
  • 250 g  mięsa mielonego
  • 2 plastry  szynki wieprzowej
  • 2 plastry  bekonu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Z góry jabłek odetnij małe kapelusiki. Natnij miąższ, pozostawiając 0,5 cm przy skróce, a resztę wydrąż łyżeczką. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, podobnie jak wnętrza jabłek.
  2. Szynkę i boczek pokrój w paski. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, przykryj i duś 15 minut. Po tym czasie odkryj, odparuj płyn i delikatnie wmieszaj pokrojony miąższ z jabłek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone jabłka. Wierzch posyp pokrojoną natką pietruszki. Gotowe jabłka ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE