Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki duże jabłka
3 łyżki soku z cytryny
1 sztuka średnia cebula
250 g mięsa mielonego
2 plastry szynki wieprzowej
2 plastry bekonu
sól
pieprz
majeranek
2 sztuki gałązki natki pietruszki
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z góry jabłek odetnij małe kapelusiki. Natnij miąższ, pozostawiając 0,5 cm przy skróce, a resztę wydrąż łyżeczką. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, podobnie jak wnętrza jabłek.
- Szynkę i boczek pokrój w paski. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, przykryj i duś 15 minut. Po tym czasie odkryj, odparuj płyn i delikatnie wmieszaj pokrojony miąższ z jabłek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone jabłka. Wierzch posyp pokrojoną natką pietruszki. Gotowe jabłka ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia