Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.5 kg ćwiartek z kurczaka
- 3 sztuki duże marchewki
- 1 sztuka puszka groszku
- 5 sztuk jajek
- 50 g żelatyny
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- wydmuszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 3 litry wody. Wrzuć do niej kurczaka i obrane marchewki. Gotuj przez 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Następnie wyjmij kurczaka i marchew, przestudź i drobno pokrój. Powstały bulion dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki zimnej wody. Następnie dodaj ją do bulionu i wymieszaj.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Groszek odsącz z zalewy.
- W każdej wydmuszce ułóż trochę mięsa z kurczaka, pokrojoną marchewkę i jajka oraz groszek. Zalej wszystko gorącym wywarem. Tak przygotowane wydmuszki ustaw w wytłaczankach po jajkach i wstaw na noc do lodówki.
- Gdy galaretki dobrze stężeją, delikatnie oskub z nich skorupki. Tak przygotowane jajeczka ułóż na półmisku i udekoruj natką pietruszki i bukszpanem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników