Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 8 sztuk jajek
- 3 sztuki żółtka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj 3 żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Gotowe ciasto nałóż do szprycy.
- Masę wyciskaj, tworząc kształt gniazdek, na wysmarowanej olejem lub wyścielonej pergaminem blaszce.
- Do przygotowanych 8 gniazdek ostrożnie przełóż 8 jajek tak, aby nie uszkodzić żółtek. Wierzch można posypać startym żółtym serem.
- Całość wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij potrawę z piekarnika i przełóż na talerze. Danie serwuj od razu po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku