Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki małe cebule cukrowe
- 6 sztuk gałązek tymianku
- 100 ml octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki oleju
- 2 sztuki grube plastry szynki wieprzowej
- 1 sztuka ogórek sałatkowy
- 6 sztuk jajek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sól, pieprz i szczyptę cukru połącz z 3 łyżkami octu. Połowę tymianku posiekaj i dodaj do octu. Powstały sos połącz z olejem i plastrami cebuli.
- Ogórek umyj, osusz i dokładnie usuń pestki. Plastry szynki oraz wydrążony ogórek starannie pokrój w regularną kostkę. Składniki wymieszaj.
- Z folii aluminiowej stwórz 6 dwuwarstwowych pasków o szerokości 4 cm. Korzystając np. z wałka do ciasta, wykonaj z pasków obręcze o średnicy 8 cm.
- Precyzyjnie przygotowane obręcze ułóż stabilnie na talerzach. Formy wypełnij po brzegi gotowym tatarem ogórkowo-szynkowym. W szerokim garnku podgrzej wodę i 100 ml octu. Jajka wbijaj do chochelki, po czym ostrożnie zsuwaj do wody z octem. Gotuj ok. 4 min.
- Delikatnie usuń obręcze. Wierzch tatarów polej sosem. Jajka układaj na tatarach. Całość udekoruj resztą tymianku. Możesz podawać z bagietką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku