Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 20 dag polędwica surowa wędzona
lub surowa szynka - 1 szklanka ser żółty
utarty, pikantny - 2 łyżki keczup
- 6 sztuk jajka
- masło
do wysmarowania kokilek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokrojoną w kostkę polędwicę lub szynkę rozbijamy w malakserze na jednolitą masę (można posiekać), dodajemy ser, keczup, składniki łączymy.
- Kokilki smarujemy masłem, do każdej wbijamy jajko, uważając, by żółtko się nie rozlało, na wierzchu rozkładamy warstwę farszu. Kokilki wstawiamy do szerokiego naczynia z gorącą wodą, uważając, by nie wlewała się do nich, naczynie przykrywamy, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 10-12 minut.
- Po wyjęciu z wody zawartość kokilek wykładamy na talerze.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.