Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- 1/2 sztuki małego pora (jasna część)
- 2 łyżeczki kremowej śmietanki 30%
- 1 sztuka gałązka koperku
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżeczki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia pokrój w paseczki. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Pora umyj, osusz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pora.
- Kokilki wysmaruj 1/2 łyżeczki masła. Dno wyłóż kawałkami pora i łososia. Na wierzch wbij po jednym jajku, posyp koperkiem.
- Następnie omijając żółtko rozlej po łyżeczce śmietanki. Dopraw do smaku solą. Zapiekaj w kąpieli wodnej przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj gorące, oprószone pieprzem.
Źródło przepisu: moje smaki życia