Dzisiaj jest: Czwartek, 30.06.2022 Imieniny: Emilii i Lucyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Kalmary smażone w cieście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kalmary smażone w cieście najlepiej podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym. Ciasto będzie bardziej chrupiące, jeśli zamiast mleka doda się 125 ml jasnego piwa.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 6 sztuk  kalmary
  • 170 g  mąka
  • 3 łyżki  mąka kukurydziana
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    w proszku, ostra
  • pieprz
    do smaku
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/2 szklanki  mleko
  • olej rzepakowy
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Tuszki kalmarów rozmroź, dokładnie osusz i pokrój w paski o szerokości 2 cm. Uzyskane krążki wywiń, by lepiej trzymały kształt.
  2. W misce wymieszaj obie mąki, wsyp sól, pieprz i paprykę w proszku. Następnie wbij jajko, rozmieszaj i ciągle mieszając powoli wlewaj mleko. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Krążki kalmarów nabijaj na widelec i obtaczaj w cieście. Układaj na rozgrzanym oleju i smaż na rumiano z obu stron.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE