Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
6 sztuk kalmary
170 g mąka
3 łyżki mąka kukurydziana
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
w proszku, ostrapieprz
do smaku1 sztuka jajka
1/2 szklanki mleko
olej rzepakowy
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tuszki kalmarów rozmroź, dokładnie osusz i pokrój w paski o szerokości 2 cm. Uzyskane krążki wywiń, by lepiej trzymały kształt.
- W misce wymieszaj obie mąki, wsyp sól, pieprz i paprykę w proszku. Następnie wbij jajko, rozmieszaj i ciągle mieszając powoli wlewaj mleko. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Krążki kalmarów nabijaj na widelec i obtaczaj w cieście. Układaj na rozgrzanym oleju i smaż na rumiano z obu stron.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia