Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 500 g bób
- 6 kromek chleb tostowy
pełnoziarnisty - 4-5 łyżek pasta tahini
- 2 ząbki czosnek
- 3-4 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka woda
? przegotowana, zimna - 4-6 listków mięta
- 1 szczypta papryka ostra
- sezam ziarenka
czarny, do dekoracji - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
- Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami chleba tostowego pełnoziarnistego (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl