Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
250 g kaszy jaglanej
500-600 ml mleka
40 g masła
50 g drobnego cukru
2 sztuki jajka
500 g dowolnych owoców z puszki (bez zalewy)
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę opłucz i odstaw do ocieknięcia. W rondlu roztop 30 g masła i podsmaż na nim kaszę. Następnie zalej ją 400 ml wody, lekko oprósz solą i duś 10 minut na małym ogniu. Do kaszy wlej mleko oraz, cały czas mieszając, ugotuj gęstą masę.
- Do kaszy stopniowo dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając, po czym wsyp połowę cukru oraz połowę osączonych i pokrojonych owoców.
- Białka ubij z dodatkiem szczypty soli, a następnie, cały czas miksując, dosypuj pozostały cukier. Mieszaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Małe formy żaroodporne wysmaruj resztą masła, po czym wyłóż kaszę. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce i rozsmaruj ubite białka.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez 5-10 minut, aż pianka nabierze złotego koloru.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku