Dzisiaj jest: Piątek, 05.03.2021 Imieniny: Fryderyka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kasza jaglana z owocami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  kaszy jaglanej
  • 500-600 ml  mleka
  • 40 g  masła
  • 50 g  drobnego cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 500 g  dowolnych owoców z puszki (bez zalewy)
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę opłucz i odstaw do ocieknięcia. W rondlu roztop 30 g masła i podsmaż na nim kaszę. Następnie zalej ją 400 ml wody, lekko oprósz solą i duś 10 minut na małym ogniu. Do kaszy wlej mleko oraz, cały czas mieszając, ugotuj gęstą masę.
  2. Do kaszy stopniowo dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając, po czym wsyp połowę cukru oraz połowę osączonych i pokrojonych owoców.
  3. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli, a następnie, cały czas miksując, dosypuj pozostały cukier. Mieszaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  4. Małe formy żaroodporne wysmaruj resztą masła, po czym wyłóż kaszę. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce i rozsmaruj ubite białka.
  5. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez 5-10 minut, aż pianka nabierze złotego koloru.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE