Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
15 dag fety
8 sztuk pomidorów czereśniowych
6 dag pomidorów suszonych
3 łyżki uprażonych pestek dyni
25 dag mąki
4 sztuki jajka
100 ml mleka
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
4 dag drożdży
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/2 szklanki listków bazylii
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj i osusz, przekrój na pół, posyp drobną solą i pozostaw, żeby odciekły. Fetę pokrój w kostkę. Pomidory suszone odcedź i pokrój na kawałki. Listki bazylii porwij.
- Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i drożdże. Dodaj jajka, wymieszaj, wlewając powoli oliwę i mleko. Dodaj fetę, bazylię, pomidory i połowę pestek z dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Osusz papierowym ręcznikiem pomidory i dodaj je do masy.
- Połowę masy przełóż do wysmarowanej masłem brytfanny, pokryj drobno posiekanymi oliwkami, nałóż resztę masy. Wierzch posyp pozostałymi pestkami z dyni.
- Piecz 40 minut w temperaturze 185 st. C. Nakłuj placek i sprawdź czy jest gotowy. Ostudź i wyjmij z foremki.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca