Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Keks pomidorowo-serowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 15 dag  fety
  • 8 sztuk pomidorów czereśniowych
  • 6 dag  pomidorów suszonych
  • 3 łyżki  uprażonych pestek dyni
  • 25 dag  mąki
  • 4 sztuki jajka
  • 100 ml  mleka
  • 4 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  masła
  • 4 dag  drożdży
  • 1/2 szklanki  czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki  listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj i osusz, przekrój na pół, posyp drobną solą i pozostaw, żeby odciekły. Fetę pokrój w kostkę. Pomidory suszone odcedź i pokrój na kawałki. Listki bazylii porwij.
  2. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i drożdże. Dodaj jajka, wymieszaj, wlewając powoli oliwę i mleko. Dodaj fetę, bazylię, pomidory i połowę pestek z dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Osusz papierowym ręcznikiem pomidory i dodaj je do masy.
  3. Połowę masy przełóż do wysmarowanej masłem brytfanny, pokryj drobno posiekanymi oliwkami, nałóż resztę masy. Wierzch posyp pozostałymi pestkami z dyni.
  4. Piecz 40 minut w temperaturze 185 st. C. Nakłuj placek i sprawdź czy jest gotowy. Ostudź i wyjmij z foremki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE