Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g szpinak
mrożony1 opakowanie ciasto francuskie
1 opakowanie serek wiejski
1 sztuka jajka
2 łyżki śmietanka
30%1 łyżka masło
ekstra2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody.
- Dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku.
- Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl