Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 16 osób
Składniki
16 sztuk przegrzebków
300 g kiełbasy chorizo
1 łyżka oleju rzepakowego
16 sztuk oliwek nadziewanych papryką
2 sztuki szalotki
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki wytrawnego wermutu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chorizo pokrój w plasterki i usmaż na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmij z patelni i odstaw do przestygnięcia.
- Szalotkę posiekaj. Bazylię umyj i posiekaj. Wrzuć wszystko do miseczki, dodaj skropione łyżką oliwy oliwki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Rozmroź przegrzebki, oprósz je solą oraz pieprzem i zalej wermutem wymieszanym ze skórką z cytryny. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyjmij przegrzebki z marynaty i smaż 2-3 minuty na łyżce rozgrzanej oliwy. Następnie zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia.
- Na wykałaczkę nadziej kolejno oliwkę, plaster kiełbasy chorizo i na końcu przegrzebka. Kontynuuj do wyczerpania składników. Podawaj schłodzone.
Źródło przepisu: moje smaki życia