Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki duże cebule
150 ml jasnego piwa
150 ml mleka
5 łyżek mąki
5 łyżek mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ostra papryka
sól
olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój w plastry. Każdy plaster podziel na krążki. Cebulowe krążki osusz na papierowym ręczniku.
- Mleko zmiksuj z piwem, mąką, solą i ostrą papryką. Dosypuj mąkę, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Do garnka wlej olej na wysokość 5 cm, aby krążki mogły pływać.
- Osuszone krążki wrzuć do ciasta i starannie mieszaj przez chwilę. Każdy krążek powinien być bardzo dokładnie oblepiony ciastem.
- Smaż z dwóch stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Najlepiej po 2-3 sztuki, by się nie posklejały. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj ciepłe lub zimne z dipami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka