Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2024 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krewetki w boczku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 16 sztuk dużych obranych ze skorupek krewetek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • 100 ml  bulionu drobiowego
  • 3 łyżki  ketchupu
  • 1 łyżka  octu jabłkowego
  • 3 łyżki  cukru
  • 2 ząbki  czosnku
  • kilka kropel sosu chili
  • 8 plastrów  wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Zalej bulionem, dodaj ketchup, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem chili.
  2. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje, następnie odstaw do ostygnięcia. Do ostudzonego sosu włóż krewetki i marynuj je w nim przez 60 minut.
  3. Plasterki boczku przekrój na pół.
  4. Krewetki wyjmij z sosu. Każdą owiń boczkiem tak, by wystawał ogonek, i zepnij wykałaczką. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
  5. Podgrzej sos. Gorące krewetki owinięte boczkiem podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE