Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
16 sztuk dużych obranych ze skorupek krewetek
1 sztuka cebula
1 łyżka masła
100 ml bulionu drobiowego
3 łyżki ketchupu
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
kilka kropel sosu chili
8 plastrów wędzonego boczku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Zalej bulionem, dodaj ketchup, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem chili.
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje, następnie odstaw do ostygnięcia. Do ostudzonego sosu włóż krewetki i marynuj je w nim przez 60 minut.
- Plasterki boczku przekrój na pół.
- Krewetki wyjmij z sosu. Każdą owiń boczkiem tak, by wystawał ogonek, i zepnij wykałaczką. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
- Podgrzej sos. Gorące krewetki owinięte boczkiem podawaj z sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka