Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 pęczek zielenina
szczypiorek, bazylia, natka pietruszki1/2 sztuki papryka czerwona
1/2 sztuki papryka zielona
250 g twaróg
miękkisól
do smaku5 łyżek słonecznik ziarna
łuskany8 kromek chleb pełnoziarnisty
4 liście sałata
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na suchej patelni zrumień słonecznik, po czym odstaw, by przestygł. Zieleninę opłucz, odłóż do ocieknięcia i drobno posiekaj. Czerwoną i zieloną paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
- Twaróg przełóż do miseczki. Dodaj zieleninę, papryki oraz sól. Składniki dobrze wymieszaj. Z serowej masy uformuj małe kulki i wstaw je do lodówki, by stężały.
- Serowe kulki równomiernie obtocz w prażonym słoneczniku, po czym ponownie odłóż na chwilę w chłodne miejsce.
- Z kromek chleba pełnoziarnistego wytnij kółka. Sałatę oczyść i porwij na mniejsze kawałki, po czym wraz z serowymi kulkami wyłóż na krążki z pieczywa. Gotową przystawkę udekoruj świeżą zieleniną, np. natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku