Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 4 sztuki filet z kurczaka
- sól
do nacierania filetów - pieprz
do nacierania filetów - 1 szczypta curry
- mąka krupczatka
do panierowania - 2 sztuki pomarańcze
- 1 szklanka suszone śliwki
kalifornijskie, bez pestek - 3/4 szklanki czerwone, wytrawne wino
- oliwa
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Każdy filet dzielimy na 2 części, porcje nacieramy przyprawami, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
- Śliwki moczymy w winie.
- Na półmisku rozkładamy krążki pomarańczy.
- Wychłodzone porcje kurczaka panierujemy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlewamy winem, w którym moczyły się śliwki, i dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
- Dodajemy wypestkowane śliwki, zagotowujemy i, gdy mięso tego wymaga, dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Porcje układamy na krążkach pomarańczy.
- Śliwki wraz z sosem przecieramy przez sito, porcje polewamy sosem.