Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
4 sztuki filet z kurczaka
sól
do nacierania filetówpieprz
do nacierania filetów1 szczypta curry
mąka krupczatka
do panierowania2 sztuki pomarańcze
1 szklanka suszone śliwki
kalifornijskie, bez pestek3/4 szklanki czerwone, wytrawne wino
oliwa
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Każdy filet dzielimy na 2 części, porcje nacieramy przyprawami, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
- Śliwki moczymy w winie.
- Na półmisku rozkładamy krążki pomarańczy.
- Wychłodzone porcje kurczaka panierujemy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlewamy winem, w którym moczyły się śliwki, i dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
- Dodajemy wypestkowane śliwki, zagotowujemy i, gdy mięso tego wymaga, dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Porcje układamy na krążkach pomarańczy.
- Śliwki wraz z sosem przecieramy przez sito, porcje polewamy sosem.