Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g szynki serrano
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Szpinak wypłucz. Na oleju zeszklij drobno posiekany czosnek. Dodaj szpinak, a gdy zmięknie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj jogurt, wymieszaj i zdejmij z ognia. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Makaron nakręcaj na widelec i przekładaj do 8 foremek na babeczki. Do środka powstałego gniazdka włóż po plasterku szynki. Wierzch posyp parmezanem. Zapiekaj 10 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia