Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g mąki
2 sztuki jajka
150 g kiełbasy
1 sztuka cebula
100 ml oleju + 1 łyżka
2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka 0,5%
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż razem z kiełbasą na rozgrzanym oleju. Odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i wymieszaj. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z olejem oraz mlekiem.
- Uzyskaną masę wlej do miski z mąką, wymieszaj. Następnie dodaj podsmażone kiełbasę z cebulą i wymieszaj.
- Na blasze rozłóż 12 papilotek i napełnij je do 2/3 wysokości masą. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia