Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 sztuka żółtko
- Salsa pomidorowa
- 2 sztuki pomidory
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj zimne masło i posiekaj wszystko nożem. Następnie dodaj sól, żółtko i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremki. Piecz 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Na przestudzone tarty wyłóż posiekane pomidory z oliwkami, bazylią i przyprawami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka