Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 g wątróbka drobiowa
- 250 g seler
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki koniak
- 1/2 szklanki śmietana kremówka
- majeranek
do smaku - 1 sztuka kiwi
- gałka muszkatołowa
do smaku - 1 łyżka masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler obierz i ugotuj. Cebulę obierz, posiekaj i podduś na rozgrzanym maśle razem z wątróbką i szczyptą majeranku. Ostudź.
- Selera i wątróbkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj koniak, ubitą na sztywno kremówkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Uzyskany mus odstaw na 60 minut do lodówki. Po tym czasie dwiema łyżkami uformuj porcje i ułóż na plasterkach kiwi.
Źródło przepisu: Poradnik domowy