Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 3 sztuki bakłażany
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 125 g parmezanu w kawałku
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- sok z 1/2 cytryny
- 200-300 g mozzarelli
- sól
- tłuszcz do formy
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, osusz i pokrój wzdłuż na paski o grubości 0,5 cm, a następnie posól i odstaw na 10 minut. Parmezan zetrzyj na tarce.
- Natkę pietruszki i bazylię posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, po czym podsmażaj do zrumienienia. Dodaj 4 łyżki startego parmezanu oraz rozdrobnioną bazylię i natkę pietruszki.
- Resztę parmezanu wymieszaj z pieprzem. Drugą patelnię dokładnie wysmaruj oliwą i posyp parmezanem z pieprzem tak, by pokrył całe dno. Ser top na małym ogniu do lekkiego zbrązowienia brzegów. Placek serowy delikatnie obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund.
- Do ziół z bułką tartą dodaj 1 łyżkę oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mozzarellę starannie pokrój ostrym nożem w równą, niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Plastry bakłażanów smaż po minucie z każdej strony. Lekko zrumienione bakłażany oprósz pieprzem, po czym nałóż na nie masę ziołową. Na ziołach ułóż kostki mozzarelli.
- Plastry zawiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Całość skrop sokiem z cytryny. Roladki przełóż do natłuszczonej formy i zapiekaj 10 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczone roladki możesz udekorować listkami bazylii. Placek parmezanowy ostrożnie pokrój na kawałki i podawaj z roladkami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku