Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
5 sztuk średnich świeżych ogórków
1 sztuka szalotka
10 dag łososia wędzonego na ciepło
10 dag ricotty
3 łyżki majonezu
1 sztuka jajko ugotowane na twardo
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki umyj, obierz, przetnij na pół. Dwie połówki ogórka pokrój w kostkę, a z pozostałych usuń miąższ.
- Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Jajko obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ser również zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Pokrojoną szalotkę wymieszaj z jajkiem, pokrojonym ogórkiem, tartym serem, posiekanym szczypiorkiem, majonezem i kawałkami łososia. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij wydrążone ogórki. Gotowe danie ułóż na talerzu i udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy