Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 5 sztuk jajka
- 5 łyżek mleko
- 1 łyżka masło
do smażenia - sól
do smaku
- Farsz:
- 2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 szklanki wino czerwone wytrawne
- 1 szklanka migdały
- natka pietruszki
- sól
do smaku - tłuszcz
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Migdały zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach cedzimy, obieramy ze skórki, grubo siekamy.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.
- Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli, dodajemy migdały, przyprawy i wino.
- Całość próżymy na niewielkim ogniu, aż farsz zgęstnieje.
- Trzymamy w cieple.
- Na zrumieniony od spodu, dobrze ścięty i pulchny omlet wykładamy, rozprowadzając równomiernie farsz, zaginamy boki do środka, zsuwamy na talerz, dzielimy na 2 części.