Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g oscypka
170 g mąki pszennej
100 g masła
3 sztuki jajka
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki kminku rozdrobnionego w moździerzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oscypki zetrzyj na tarce. Odłóż 2 łyżeczki.
- Mąkę wymieszaj ze startym oscypkiem. Dodaj 2 jajka, masło, sól, pieprz, kolendrę, tymianek i wodę.
- Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulkę i owiń ją folią spożywczą. Włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Rozwałkuj cienko ciasto (podsypując mąką) i wykrawaj kieliszkiem okrągłe ciasteczka.
- Ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 st. C do zrumienienia.
- Posyp ciasteczka resztą tartego oscypka.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka