Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 80 g otrębów owsianych
- 100 g sera białego z niebieską pleśnią
- 120 g masła
- 140 ml mleka
- 2 sztuki jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 12 sztuk brukselek
- 100 g drobno pokrojonego boczku wędzonego
- 6 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki oczyść, blanszuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Przepłucz na sicie zimną wodą.
- Mąkę wymieszaj z solą i otrębami. Roztopione masło połącz z mlekiem i jajkami. Wymieszaj z suchymi składnikami, dodaj boczek i pokruszony ser.
- Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Na każdej babeczce ułóż połówkę suszonego pomidora i brukselkę. Lekko dociśnij.
- Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca