Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
80 g otrębów owsianych
100 g sera białego z niebieską pleśnią
120 g masła
140 ml mleka
2 sztuki jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
12 sztuk brukselek
100 g drobno pokrojonego boczku wędzonego
6 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki oczyść, blanszuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Przepłucz na sicie zimną wodą.
- Mąkę wymieszaj z solą i otrębami. Roztopione masło połącz z mlekiem i jajkami. Wymieszaj z suchymi składnikami, dodaj boczek i pokruszony ser.
- Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Na każdej babeczce ułóż połówkę suszonego pomidora i brukselkę. Lekko dociśnij.
- Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca