Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 42 dag gotowanego ciasta francuskiego
- 9 sztuk jajek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 35 dag pieczarek
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżka mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- 8 jajek ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Obrane cebulę i pieczarki posiekaj i podduś na maśle, aż powstały sok wyparuje.
- Ostudź, wymieszaj z surowym jajkiem, natką, rozmarynem, bułką tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Rozmrożone ciasto pokrój na 8 kwadratów. Na środek każdego nałóż porcję farszu i jedno jajko na twardo. Rogi ciasta podnieś do góry i sklej po przekątnej.
- Gotowe paczuszki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz na złoty kolor w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy