Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Paluchy serowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Paluchy serowe to świetna przekąska na domowe przyjęcia. Pesto można w niej zastąpić keczupem.

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka
    +do podsypania
  • 15 g  drożdże
    świeże
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 80 g  ser parmezan
  • 5 łyżeczek  pesto bazyliowe

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże razem z cukrem rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Zaczyn dodaj wraz z oliwą i solą do przesianej mąki. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
  2. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt o grubości 3mm. Rozsmaruj na nim pesto, zostawiając ok. 2 cm ciasta przy dłuższych bokach. Połowę ciasta posyp serem.
  3. Ciasto ostrożnie złóż na pół wzdłuż dłuższego boku, uważając, by się nie rozerwało. Następnie delikatnie rozwałkuj, po czym pokrój je w paski o długości 4 cm.
  4. Paski zwiń w spirale i ułóż na papierze do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piecz paluchy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE