Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 1.5 szklanek szklanki mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 sztuki duże szczypty pieprzu
- żółtko do posmarowania
- Do posypania
- mak
- sezam
- kminek
- gruba sól
- zioła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
- Do zimnych ziemniaków dodaj masło, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto i formuj z niego wałki o średnicy 8 mm. Pokrój je na 12-centymetrowe paluchy i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp posypką. Piecz 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Przyslij przepis