Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
250 g obranych papryk marynowanych w oliwie
2 łyżeczki żelatyny
1 sztuka mały por
200 g miękkiego twarogu
1 łyżeczka vegety
tłuczony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g wędzonego łososia
50 g sardynek
2 łyżki nadziewanych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrane papryki osącz. Żelatynę połącz ze 150 ml wody, odstaw do napęcznienia i podgrzej do temperatury 60 st. C. Zdejmij z ognia.
- Por oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż i parz przez 2 minuty we wrzątku.
- Następnie por schłodź w zimnej wodzie i odłóż. Miękki twaróg dopraw do smaku vegetą oraz tłuczonym czarnym pieprzem. Wlej 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i całość dokładnie połącz.
- Folię aluminiową natłuść oliwą, wyłóż kawałki papryk i posmaruj porcją żelatyny. Na tym ułóż por, po czym posmaruj resztą żelatyny. Wyłóż wędzonego łososia i masę twarogową.
- Pod koniec na środku rozłóż sardynki i oliwki. Przygotowany płat delikatnie zwiń za pomocą folii spożywczej, po czym schłodź przez całą noc w lodówce. Następnie usuń folię. Roladę pokrój w plastry.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku